Symposium Motoriek: Embodied Cognition

Eind 2017 ben ik naar een aantal symposia geweest die me erg tegenvielen. Wat psychologisch georiënteerd. Deze keer werd het iets met als thema ‘Motoriek’. Een brede opzet met veel nuttige informatie. De echte klapper was wat mij betreft de laatste presentatie. Het thema was ‘Embodied Cognition’.  Ik had daar nog nooit van gehoord, maar het vertoonde erg veel raakvlakken met mijn interesses. Bijdragende disciplines zijn er veel, o.a. de robotica, neurofysiologie etc. Het idee is dat cognitie tot stand komt door sensor (zintuig) activiteit en beweging. Op basis daarvan maken de hersenen een beeld van de omgeving, de positie van je lichaam daarin en de relatie met anderen. Dat is een ander beeld dan: sensor activiteit, hersenen verwerken dat en op basis daarvan ontstaat actie. Ik werd min of meer in het betoog gezogen, maakte geen aantekeningen. De presentatie die nagestuurd werd, is wat vaag. Gelukkig is op het internet veel hierover te vinden. Ik heb een boek besteld over dit thema en hoop daar in mijn boekbesprekingen op terug te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.